Každý člověk by měl jíst pestrou a chutnou stravu. Existuje mnoho tradičních výživově vyvážených krajových specialit, které však upadly v zapomnění. Proto se snažíme tato jídla v naší školní jídelně zavádět do jídelníčku.
V letošním roce jsme se inspirovali jihočeskou gastronomií. V lednu byla prvním takovým jídlem polévka „kulajda“ a jako hlavní jídlo jihočeský „ játřinec“ s opečeným bramborem a zeleninou. V únoru jsme uvařili „cmundu po kaplicku“ a v březnu si naši strávníci pochutnali na jihočeské šumavské bramboračce, kterou následoval opět typicky jihočeský pokrm, a sice slaný koláč zvaný „litina“. Jedná se o vydatný bramborový koláč, do kterého se přidává uzené maso, škvarky a hojně se posype celým mákem. Na ´litině´ si prý pochutnával i Švejk při své budějovické anabázi.
Z dalších jídel hodláme uvařit ještě kynutou „cmundu“ s vepřovým žebírkem a tzv, „kočičí svatbu“ s klobásou. Jako sladkou tečku upečeme tvarohový koláč se „žahourem“.
A protože jižní Čechy jsou krajem mnoha rybníků, a patří k nim již tradičněi chov ryb, na další měsíce jsme do našeho jídelníčku zařadili rybí karbanátky, šťouchané brambory s ledovým salátem a „třeboňskou rybí polévku“.
Doufáme, že všechna tato jídla budou chutnat a budeme je i dále během roku zařazovat do jídelníčku.