Maďarsko
"na talíři"

školní jídelna v říjnu

V říjnu "ochutnáme" Maďarsko

2022/2023

V říjnu se můžeme v naší školní jídelně těšit na dobroty z maďarské kuchyně.

Jsou pro ni charakteristické kulinářské zázraky, v nichž nesmí chybět červená mletá paprika, cibule, rajčata a zelené paprikové lusky. Maďaři mají v oblibě pokrmy ze zvěřiny, ryb a zeleniny.

Maďarská kuchařská kultura rozlišuje tři krajové kuchyně – alfoldskou s chutí sladkou, slanou a štiplavou, kuchyni zadunajskou s chutí sladkoslanou a sladkokyselou, a severomaďarskou kuchyni s vůní zvěřiny a pálivé červené papriky     .

Z maďarské kuchyně ochutnáme během měsíce října hned několik jídel. Polévku Palócleves, perkelt (obdoba guláše s množstvím paprik a rajčat)  s tarhoňou (malé kulaté těstoviny), dále vepřovou plec po Bakoňsku a gulyás (typická maďarská polévka z hovězího masa).

        A uvidíme, třeba se dočkáme i u nás tolik známého Székelského guláše…?                                                                                                                                                                        

Vepřový perkelt s tarhoňou
Gulyás- polévka z hovězího masa a zeleniny
Vepřová plec po bakoňsku

Přihlašte se!

Pro přístup k této stránce je nutné se přihlásit.