V říjnu se můžeme v naší školní jídelně těšit na dobroty z maďarské kuchyně.
Jsou pro ni charakteristické kulinářské zázraky, v nichž nesmí chybět červená mletá paprika, cibule, rajčata a zelené paprikové lusky. Maďaři mají v oblibě pokrmy ze zvěřiny, ryb a zeleniny.
Maďarská kuchařská kultura rozlišuje tři krajové kuchyně – alfoldskou s chutí sladkou, slanou a štiplavou, kuchyni zadunajskou s chutí sladkoslanou a sladkokyselou, a severomaďarskou kuchyni s vůní zvěřiny a pálivé červené papriky .
Z maďarské kuchyně ochutnáme během měsíce října hned několik jídel. Polévku Palócleves, perkelt (obdoba guláše s množstvím paprik a rajčat) s tarhoňou (malé kulaté těstoviny), dále vepřovou plec po Bakoňsku a gulyás (typická maďarská polévka z hovězího masa).
A uvidíme, třeba se dočkáme i u nás tolik známého Székelského guláše…?