Polská kuchyně je velmi specifická a rozmanitá.
Mezi její základní suroviny patří maso (hlavně vepřové), ryby, zelenina (především brambory, kysané zelí a červená řepa), houby, vejce, mléko a mléčné výrobky.
Polská jídla jsou velmi sytá a vydatná.
Příznačné jsou pro polskou kuchyni různé husté polévky, omáčky, maso, zvěřina, knedlíky a pirohy. Typickým kořením polských pokrmů je majoránka, kmín a kopr.
Charakteristické jsou zejména husté a vydatné polévky – např. chlodnik (studená polévka z mléka a smetany s červenou řepou a další zeleninou), žurek (hustá polévka s klobásou, houbami a vejcem) nebo flaki (dršťková polévka).
Mezi známá hlavní jídla patří – bigos (hustá směs kysaného zelí, masa, špeku, hub a klobásy, která se připravuje několik dní), pierogi (vařené či smažené taštičky z nekynutého těsta plněné různými náplněmi (maso, zelí, houby, brambory, tvaroh) sypané smaženou cibulkou a polité omastkem), a rovněž golabki (směs mletého hovězího s rýží v zelném listu)
A jaké polské dezerty stojí za to vyzkoušet? Určitě jsou to slavné polské karamelky krowki, dále galaretky – dezert v podobě ovocného želé se smetanou či čerstvým ovocem, a vynikající jsou i paczki – smažené koblihy plněné jahodovou či meruňkovou marmeládou nebo čokoládou.