Polská kuchyně

únor ve školní jídelně

Seznamujeme se s polskou kuchyní

2022/2023

Polská kuchyně je velmi specifická a rozmanitá.

Mezi její základní suroviny patří maso (hlavně vepřové), ryby, zelenina (především brambory, kysané zelí a červená řepa), houby, vejce, mléko a mléčné výrobky.

Polská jídla jsou velmi sytá a vydatná.

Příznačné jsou pro polskou kuchyni  různé husté polévky, omáčky, maso, zvěřina, knedlíky a pirohy. Typickým kořením polských pokrmů je majoránka, kmín a kopr. 

Charakteristické jsou zejména husté a vydatné polévky – např. chlodnik (studená polévka z mléka a smetany s červenou řepou a další zeleninou), žurek (hustá polévka s klobásou, houbami a vejcem) nebo flaki (dršťková polévka).

Mezi známá hlavní jídla patří – bigos (hustá směs kysaného zelí, masa, špeku, hub a klobásy, která se připravuje několik dní), pierogi (vařené či smažené taštičky z nekynutého těsta plněné různými náplněmi (maso, zelí, houby, brambory, tvaroh) sypané smaženou cibulkou a polité omastkem), a rovněž golabki (směs mletého hovězího s rýží v zelném listu)

A jaké polské dezerty stojí za to vyzkoušet? Určitě jsou to  slavné polské karamelky krowki, dále galaretky – dezert v podobě ovocného želé se smetanou či čerstvým ovocem, a vynikající jsou i paczki – smažené koblihy plněné jahodovou či meruňkovou marmeládou nebo čokoládou.

 

Žurek
Flaki
Krémová polévka v chlebu
Bigos
Taštičky se sýrem a bylinkami
Zrazy-hovězí roláda s bramborovou kaší
Pierogi se zakysanou smetanou
Smažené sladké paczki (koblihy) a faworki (obdoba našich božích milostí)
Proziaki (moučné placky) s marmeládou

Přihlašte se!

Pro přístup k této stránce je nutné se přihlásit.